- Úvod
- Odborné články
- EFSA schválila nový recyklačný proces Schoeller Allibert
EFSA schválila nový recyklačný proces Schoeller Allibert
Schoeller Allibert s hrdosťou oznamuje, že jeho špeciálny recyklačný proces, zavedený v troch krajinách – v Španielsku, Nemecku a Holandsku, bol certifikovaný EFSA (European Food Safety Authority) pre recykláciu starých obalov na potraviny na výrobu nových obalov na prepravu čerstvých potravín. Po dôkladnej inšpekcii je materiál pomletý na vločky, sušený a následne prepravovaný na spracovanie do vstrekovacích lisov.
Potravinové reťazce môžu teraz uskladňovať svoje staré obaly a posunúť ich na recyklovanie na výrobu nových, vysoko kvalitných potravinárskych obalov, a to vďaka akreditovaniu recyklačného procesu Európskeho úradu Schoeller Allibert (EFSA) pre bezpečnosť potravín.
Schoeller Allibert je jedným z prvých výrobcov RTP so schválením EFSA, ktoré zahŕňa recykláciu a opätovné vstrekovanie vo svojich pobočkách v Murcii ( Španielsko) Monheime ( Nemecko) a Hardenbergu (Holandsko). Akreditovaný proces, ktorý zahŕňa recykláciu prepraviek z potravinárskeho polyetylénu s vysokou hustotou (HDPE) a polypropylénu (PP) na nové obaly pre styk s potravinami, bol vyvinutý s cieľom pomôcť maloobchodníkom uspokojiť prísne ciele udržateľnosti.
Obr.: Výroba nových prepraviek z recyklovaných obalov |
Tradične by boli staré alebo poškodené plastové nádoby recyklované pre ďalšie použitie, ale nemohli by znovu vstúpiť do potravinového reťazca ako plast certifikovaný pre priamy styk s čerstvými potravinami, ako je ovocie a zelenina, mäso, ryby alebo pečivo.
Ludo Gielen, výkonný riediteľ Schoeller Allibert pre inovácie a marketing, vysvetľuje tento proces: „Keď treba nahradiť staré alebo poškodené plastové prepravky, je možné poslať ich na recykláciu do jednej z našich troch pobočiek, ktoré schválila EFSA. Za predpokladu, že boli používané v distribučnom systéme, kde je možné sledovať ich pôvod, môžeme recyklovať použitý HDPE a PP materiál a vyrobiť nové prepravky na prepravu čerstvých surovín v potravinárskom priemysle.
- autor:
- Schoeller Allibert s.r.o.